25 Haziran 2016 Cumartesi

Bitmeyen Öğrenciliklerin Çağındayız...

Bizim zamanımızda (evet bana teyze, teyze, teyze dediler:) ) öğrenme alışkanlıklarımız çok daha farklıydı. O zaman da bebekken düşe kalka emeklemeyi, sonra yürümeyi öğrenirdiniz, duyduğunuz bir kelimeyi uysa da uymasa da kullanarak gülüşmelere neden olurdunuz, ailenizin konuştuğu dili, şiveyi benimserdiniz, biraz şansınız varsa dört tekerlekli bisikletten  iki tekerlekliye terfi eder, sırasıyla önce kuru boya, sonra sulu ve sonra guaj boya kullanır, kurşun kalemden tükenmeze, tükenmezden mürekkebe, hatta divit kaleme geçerdiniz. Ancak günümüzde çok doğal olan bazı şeyleri öğrenmeniz gibi bir şansınız dahi olmayabilirdi. Örneğin, muhtemelen iki yaşında renkleri hem de İngizcesiyle (ya da bir/iki yabancı dil ile daha) birlikte telafuz edemezdiniz, çok küçük yaşlarda akıllı telefonları tabletleri kullanıp fotoğraf çekemez, oyunlar oynayamaz, dokunmatik ekranla, klavyeyle yazamazdınız, ya da daha 3-4 yaşlarındayken Youtube’dan sevdiğiniz şarkıyı açıp dinleyemezdiniz, zaten Youtube yok kaset sarmaca vardı - ve evet buraları hep dutluktu:))


Öğrendiğimiz dünya bu kadar değişirken yok ben hala eskisi gibi kalayım, eski yöntemlerle öğrenmeye çalışayım dememiz de imkansızdı. Bugün şirketler kurumsal eğitimlerini nasıl farklılaştırıp güncelleyeceğinin peşinde. Oyunlar, açık alan aktiviteleri, liderlik kampları, similasyonlar, sosyal öğrenmeler birbirini kovalıyor. Online öğrenme stilleri her geçen gün yaygınlaşıyor. 

(Daha önce yayınladığım Eğitim Dünyasında Neler Oluyor? Başlıklı Yazımı da okumak isteyebilirsiniz.)

İşte benim bu konuda takip etmekten hoşlandığım üç platform:

Coursera: Dünyaca ünlü üniversitelerden farklı eğitmen ve yaklaşımlarla neredeyse sınırsız konuda eğitim alabiliyorsunuz.

KhanAkademi: Özellikle ilköğretim öğrencileri için çok güzel çalışmaları var, üstelik hızla Türkçeleştirilmekte.

Vakademi: Yazılımdan kişisel gelişime pek çok alanda hizmet veriyor. Çocuklara yönelik yazılım algoritmasının öğretilmesi konusunda da eğitimler yayınlıyor. Her hafta 3 farklı konuda yayınladığı webinarları ile kullanıcıların kişisel gelişimine katkıda bulunuyor, haftada üç gün YouTube üzerinden canlı olarak yapılan webinarları sayesinde kitlelerin video içerikle bilgi edinmesini hedefliyor.


Madem ki bitmeyen öğrenciliklerin çağındayız, öğrenme şeklillerimiz değişse de ömür boyu öğrenciyiz hepimiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder