Bana göre, insan kaynaklarında hangi sistemi,
hangi uygulamayı, formu, prosedürü vb. kullandığınızdan daha önemli olan şey,
bunları hangi amaçla, hangi niyetle kullandığınız. Çünkü amacınız tabiri caizse
“insani” değilse, üzgünüm, insanlara dokunamayacak ve onlardan verim
alamayacaksınız.
İşte insan kaynaklarının kullandığı araçlardan
bazıları hakkında doğru bilinen yanlışlar…
- İş tanımları pozisyonun sorumlulukları arasına giren işleri kapsar, amaç pozisyon sahibini bilgilendirmek olmalıdır, beklentilerle gözünü korkutmak ya da yerine getirilemeyecek sorumluluk ve hedeflerle meydan okumak değil.
- Organizasyon şeması pozisyonları, unvanları, kimin kime bağlı olduğunu gösteren bir yapıdır, kurumun işleyişini, pozisyonların kurum içerisindeki yerini vb anlamakta faydalıdır. Ancak organizasyon şeması, kurum içerisindeki pozisyonları önemine, sahip oldukları yetkilere vb göre sınıflandırmaz, sıralamaz, ayırmaz.
- Performans değerlendirme, amaç performansı yönetmek olduğunda güzel bir araçtır. Ancak yılda bir gün gelsin, o gün eteğimdeki taşları dökeyim, şu çalışana haddini bildireyim, şunun notunu buradan kırayım, şuna aman mutlaka yüksek not vereyim mantığı ile yürütüyorsanız süreci, tek suçlu İnsan Kaynakları değil demektir.
- İşe alım mülakatları, adayı tanımak, pozisyona göre adayın uygunluğunu anlamak için çok önemlidir. Ama işe alacağınız kişiye göre pozisyon uyduruyorsanız, tamamen aklınıza estiği gibi, sadece adaydan “aldığınız elektrik”e göre mülakat sürecini yürütüyorsanız, “neden yetkin ve istediğim gibi bir insan kaynağım yok” diye boşuna hayıflanmayın.
O kadar çok İnsan Kaynakları süreci, aracı
sayabilirim ki bunlar gibi yanlış kullanılan. Önce İnsan Kaynağına bakış
açısını değiştirmek gerekiyor, burada da yapmacıklık, zoraki iyi niyet bir işe
yaramıyor. Duygusal zekası gelişmiş, vicdanı değerleri yüksek, insan kaynağına
sözde değil gerçekten içtenlikle değer veren kurumlar İnsan Kaynakları
araçlarını da daha etkin kullanabiliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder