18 Ocak 2014 Cumartesi

Havuç İlkesi-Adrian Gostick, Chester Elton

 “Bazı tahminler, ayrılan bir çalışan maliyetini afallatıcı bir biçimde o kişinin yıllık maaşının %250’sine varan oranlara karşılık getirir…Yazar Fred Reichheld’e göre, çalışanların sadakatinde sadece %5lik bir artış, karı yüzde elliye varan oranlarda artırabilir.”



 Sırf “Havuç İlkesi”nin ilk bölümünden alıntı olan yukarıdaki cümleler bile çalışan bağlılığını artırabilmede etkili olabilecek her şeye dört elle sarılmanın gerekliliğini ortaya koyuyor. Kitap, takdirin iş sonuçlarına etkisini vurgulayarak başlıyor. Gostick ve Elton, liderliğin temel dörtlüsü dedikleri “Hedef Koyma, İletişim, Güven ve Sorumluluk” a takdirin eklenmesiyle mükemmel yönetimin ortaya çıkacağını söylüyor.

Havuç ilkesi”nde sadece takdirin öneminden bahsedilmiyor. Kitapta aynı zamanda çalışan memnuniyeti ile bağlılığı arasındaki farklar, bir havuç kültürünün nasıl oluşturulabileceği, takdir türleri ve olmazsa olmazları, yöneticilerin takdir etmemelerinin nedenleri, yeni takdir fikirleri gibi konular da yer alıyor.

Kitap beni takdir ve tanınma konusunda düşünmeye sevk etti. Özellikle takdir yöntemleri, takdir etmenin incelikleri ve yaratıcı takdir fikirleri üzerine daha çok kafa yormamız gerektiğini düşünüyorum. Bu da gelecek yazımın konusu olsun J


Bol takdirli günler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder