13 Nisan 2014 Pazar

Amaç-Eliyahu M.Goldratt ve Jeff Cox

Bir süredir öyle bir koşuşturmacanın içindeyim ki, ne kadar istesem de bloguma yazamaz oldum. Amaç’ı da okuduğumda taze taze yorumlarımı yazacaktım ama ancak fırsat bulabiliyorum. Neyse, önümüzdeki dönemde telafi ederim J

Üretim sektörüne çok da yabancı olmayan bir İnsan Kaynakları gönüllüsü olarak Amaç’ı okumak benim için yalnızca öğretici değil keyifliydi de. İşte kitabın içinden altı çizili satırlar…

“Şirket para kazanmıyorsa, ne olurdu? Ürün üretip satarak, servis sözleşmeleri imzalayarak, bazı varlıklarını satarak ya da başka bir şekilde para kazanamıyorsa, şirket batardı. İşlevsizleşirdi. Amaç para olmalıydı. Onun yerini hiçbir şey alamazdı. Her neyse, varsaymam gereken şey buydu.”

“Eğer bir şirket para kazanmak istiyorsa, ürünün değeri - bizim ona biçtiğimiz fiyat- sattığımız birim başına stoklara yaptığımız yatırımlar toplamı işletme giderleri toplamından daha fazla olmalıdır.”


“Ne kadar az hata yaparsanız, düzeltmek için o kadar az çalışmak zorunda kalırsınız, bu da daha düşük maliyete götürür.”

“Kısıtlar teorisinin adımları:
·         Sistemin darboğazlarını sapta.
·         Darboğazları nasıl kullanacağına karar ver.
·         Her şeyi yukarıdaki karara tabi kıl.
·         Sistemin darboğazlarının verimliliğin arttır.
·         Bir önceki adımlardan herhangi birisinde bir darboğaz oluşursa yeniden birinci adıma dön.”

“Bir yönetici şu sorulara cevap veremez ise ona yönetici denebilir mi? Neyi Değiştireceğiz? Ne ile Değiştireceğiz? Değişimi nasıl Gerçekleştireceğiz?


Keyifli okumalar…

1 yorum:

  1. hasanburaksaray@hotmail.com ulaşırmısınız kitapla ilgili sorum olacaktı da bayağı önemli

    YanıtlaSil