7 Nisan 2012 Cumartesi

HEPİMİZ “ZEKİ”YİZ!...

İlk öğrencilik yıllarımda en karmaşık fizik sorularını çözebilip, benim gözü kapalı cevapladığım paragraf sorularını yanıtlayamayan arkadaşlarım vardı. İngilizce çalışmak benim için en eğlenceli uğraşlardan biriyken, defalarca basit bir gramer kuralı açıklamaya çalıştığım kişiler oldu. Bir arkadaşım illa ki duyarak anlardı, o yüzden sınavlardan önce hep konuyu ona anlatmamı rica ederdi benden. Benzer durumları sıkça gözlerken bunun bir adının, bir kuramının bile olduğunu duymak çok hoşuma gitmişti: Çoklu Zeka Kuramı.

Çoklu zeka kuramını, ilk kez Howard Gardner, 1983 yılında "Frames of Mind: The theory of multiple intelligences" (Düşünüş biçimi: Çoklu Zeka Kuramı) adlı kitabında ortaya koymuş. Garner zekanın tek bir boyutta olmadığını, aksine her bireyin farklı derecelerde, çeşitli zekalara sahip olduğunu öne sürmüş. Buna göre sekiz farklı zeka alanından bahsedilmiş: Dilsel-sözel, mantıksal-matematiksel, görsel-uzamsal, müzikal-ritmik, bedensel-duyu devinimsel, kişilerarası-sosyal, içsel-özedönük, doğacı-doğa zekâsı.

Örneğin bu kurama göre ben kişilerarası-sosyal, sözel – dilsel, müziksel-işitsel zeka alanlarım oldukça gelişmişken, görsel-uzamsal ve bedensel zeka alanlarım az gelişmiş. Bu durum sanırım yön bulmada neden pek de iyi olmadığımı da açıklıyorJ

Siz de Çoklu Zeka Testini Buradan uygulayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder