11 Ağustos 2012 Cumartesi

KİŞİLİK ENVANTERLERİNİ NASIL CEVAPLAMALI?


İnsan Kaynakları çalışanlarına en çok sorulan sorulardan biridir. Özellikle iş görüşmelerinde, görüşülen işi “kapmak” için kişilik envanterlerini nasıl cevaplamak gerekir? Siz de bu yazıyı bu sorunuza cevap bulmak için okuyor olabilirsiniz, üzgünüm ama amacınız buysa okuyacaklarınızı muhtemelen tatmin edici bulmayacaksınız.

Bu soruya “kesin” bir yanıt verememenin en önemli nedeni klasiktir: Herkesin farklı kişilik özellikleri vardır ve aslında bir işyerinde hepsine ihtiyaç duyulur. Üstelik kişilik envanteri sonuçlarını bir işe kabul görmenin ana nedeni olarak almak da pek sağlıklı olmaz. O zaman neden kişilik envanterleri kullanıyor?

Öncelikle belirli kişilik profillerinin belirli iş ve görevlere yatkın olduğu doğrudur. Kurum kültürüne uygun adayları seçmekte de kişilik envanteri sonuçlarını değerlendirmek faydalı olacaktır. Ayrıca işe aldığınız kişileri nelerin motive ettiğini, nelerin motivasyonunu düşürdüğünü, nasıl bir iş ortamı ve yönetim tarzında daha verimli çalışabileceğini kestirebilme imkânı bulmak da az bir katkı değildir. 

Bu açıdan kişilik envanterleri, kişileri etiketlemek için değil ama (zaten herkes farklı zamanlarda farklı karakter özellikleri gösterebilir) işe alım, performans ve ödüllendirme, kariyer geliştirme vb. bütün İnsan Kaynakları uygulamalarına destek olarak kullanılabilmektedir. 

Şimdi ilk sorumuza geri dönersek... Size kişilik envanterlerini çözmede kullanabileceğiniz taktikler sıralayamayacağım, zaten kendinizce çeşitli taktikler uygulamanızı da pek tavsiye etmem. Çünkü uygulamaya çalışacağınız her taktik sizi sağlıklı sonuçlar elde etmekten uzaklaştıracaktır. Tutarsız sonuçlar çıktığında sizden en iyi ihtimalle envanteri tekrar cevaplandırmanız istenecektir. Kendinizi göstermek istediğiniz şekilde cevapladıkça aslında kendinizden uzaklaşırsınız. Böylece kendi kendinizi kandırmakla kalmaz, kendinize uygun olan işi kaçırır, uzak olana yaklaşırsınız. Sevmediğiniz bir kurumda sevmediğiniz bir işi yaparken başarılı olabilir misiniz?

Yine de sorarsanız, klasik cevaplarımı veririm: Dürüst olun, ilk aklınıza gelen cevabı verin, kendinizi çok kısıtlamayın, doğru ya da yanlış diye bir cevap olmadığını unutmayın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder