7 Kasım 2015 Cumartesi

Seç Beğen Al: Kişilik Envanterleri

Piyasada ve literatürde, özellikle işe alımlarda İnsan Kaynaklarına hizmet eden pek çok kişilik envanteri var. Hangisini kullanalım dediğimizde, tabiri caizse bizler için tam bir “Seç Beğen Al” durumu söz konusu oluyor. Hal böyle olunca elimizin altında bunları derleyen bir yazı olsun istedim. İşte benim ilk etapta bulabildiklerim:




D.I.S.C. Kişilik Envanteri: Ülkemizde oldukça yaygın olarak kullanılan Disc Kişilik Envanteri ismini Dominance, Interaction, Steadiness, Cautiousness (Dominant, İz Bırakan, Sadık, Ciddi) kelimelerinin baş harfleriyle adlandırılan dört kişilik tipinden almaktadır. Bilgi için inceleyiniz:TÜRKÇE / İNGİLİZCE 

Thomas Kişilik Envanteri: D.I.S.C’e benzer şekilde 8 dakika süren ve 24 sorudan oluşan sıfat bazlı kişilik envanteri formu doldurtulur. Kişi her satırda yer alan 4 sıfat arasından kendisine en fazla uyan ve en az uyan sıfatları seçer. Bilgi için BAKABİLİRSİNİZ.

Minnosota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI): 556 sorudan ve toplam 13 alt testten oluşmakta, 550 kişilik öğesi bulunmaktadır. BURADA bir örneğini bulabilirsiniz.

16PF Kişilik Envanteri:  Toplam 187 sorudan oluşan bu test, 45-60 dakika sürmektedir. BURADAN deneyebilirsiniz.

Myers- Briggs Kişilik Envanteri: (MBIT) Isabel Myers ve Katherine Briggs, Jung’un kişilik tipleri üzerindeki çalışmalarını ele alarak 16 farklı kişilik tipi tanımlanmıştır. Orjinali ile aynı mıdır emin değilim ama bulabildiğim bir ücretsiz versiyonu için TIKLAYABİLİRSİNİZ.

Hogan Kişilik Ölçümü (HPI) : 206 sorudan oluşan bu ölçek 7 ana boyut ve bu boyutların alt kısımlarını oluşturan 6 boyuttan oluşmaktadır. Detaylı bilgiyi Türkçe olarak BURADAN, İngilizce olarak BURADAN  alabilirsiniz.

NEO Beş Faktör Kişilik Envanteri: Kişiliği beş ana boyutta incelemektedir: Openness, conscientiousness, extraversion, agreeableness, and neuroticism. (Açıklık, sorumluluk, dışadönüklük,  uyumluluk, Duygusal istikrarsızlık). Testi BURADAN deneyebilirsiniz. 

Predictive Index (PI); Tek sayfadan oluşan, arka ve ön yüzünde 86 sıfattan oluşan bir liste şeklindedir. Detaylı bilgi için TIKLAYIN

Birkman Metodu: Orjinali 298 sorudan oluşan 11 farklı alanda bilgi veren bir metod. Ayrıntılı bilgi için TIKLAYIN.

Myers- Briggs Kişilik Envanteri(MBIT): Isabel Myers ve Katherine Briggs, Jung’un kişilik tipleri üzerindeki çalışmalarını ele alarak 16 farklı kişilik tipi tanımlanmıştır. Orjinali ile aynımıdır emin değilim ama bulabildiğim bir ücretsiz versiyonu için TIKLAYABİLİRSİNİZ. 

Keirsey Kişilik Testi: 70 sorudan oluşan testin kökeni MBIT’ ye dayanıyor. Denemek için TIKLAYIN. 

Enneagram: 9 farklı ego stratejisine dayanır: Mükemmelliyetçi, Yardımsever, Başarı odaklı, Özgün, Araştırmacı, Sorgulayıcı, Maceracı, Meydan Okuyan, Barışçı. Bilgi için TIKLAYIN

Turuncu İKda ilgili diğer yazılar:


6 yorum:

  1. Burcu merhaba, geçen gün doldurduğum bir formun üzerine bu konu gelince dikkatimi çekti. Bizim dahil olduğumuz uzlaştırmacı grubuna bir anket yaptılar. (sanırım bu anlattığına benzer bir şey) Merak ediyorum, kaç yıllık evliyim, kaç çocuğum var, arabam var yok gibi sorular, işverene benim hakkımda ne söylüyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Madalyonun Öteki Yüzü :) sanırım size yapılan ankette demografik değişkenleri incelemişler, ne ile ilişkilendirdiklerine ayrıca bakmak lazım :) Sırf bununla bir yorum yazmak pek mümkün değil. Sevgiler...:)

      Sil
  2. Merhabalar Burcu Hanım, Birkman Metodu testi 298 sorudan oluşmaktadır, ve renkler dediğiniz kısmın adı Yaşam Stili Haritası'dır. Birkman Metodu 298 soru sonunda kişilerin iletişim, takım çalışması, karar alma süreçleri, otorite kullanımı gibi 11 farklı alanda Genel Davranışlarını, Stres Davranışlarını ve Motivasyonel İhtiyaçlarının yanı sıra, mesleki ilgi alanları ve ihtiyaç duydukları organizasyonel kültürel ortam özelliklerini de sunmaktadır. Sanırım blogda yazdığınız bilgiyi düzeltmek isteyebilirsiniz. 

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Nazlı Hanım, daha detaylı bilgi içeren bir link verirseniz, buradan yayınlayalım.

      Sil
    2. En doğru bilgiyi www.birkman.com adresinden alabilirsiniz. Ayrıca Birkman Metoduna ait Türkçe dil validasyon çalışmaları hakkında bilgiyi www.nazliedayavuz.com adresindeki Haberler ve Duyurular başlığından ulaşabilirsiniz.

      Sil
  3. Teşekkürler, düzenlenmiştir.

    YanıtlaSil