19 Mart 2012 Pazartesi

İŞYERLERİNDE SİHİRLİ ORAN

Şu sıralar İdil Türkmenoğlu’nun Pozitif Yönetim isimli kitabını okuyorum. İlerleyen günlerde bu keyifli kitaba TURUNCUİK’da daha detaylı olarak yer vereceğim ama şimdi sizlerle bu kitapta yer alan ilginç bir araştırmayı paylaşmak istiyorum.

Öncelikle John Gottman ve ekibi, 700 yeni evli çiftle gerçekleştirdikleri deneyde çiftlerin birbirleriyle 15 dakikalık konuşmalarında olumlu ve olumsuz etkileşimleri kaydetmişler. Buna göre Evliliğin başarısının temelindeki sihirli oranı, pozitif etkileşimlerin negatife oranını, “5:1” olarak belirlemişler. Yani çiftlerin birbirine olumlu söyledikleri, hissettirdikleri eğer olumsuzların en az beş katı kadarsa, o evliliğin yürüyeceğini; daha düşük bir oran varsa da boşanacaklarını tahmin etmişler. On yıl sonra tahminlerin doğruluk oranının oldukça yüksek (%94) olduğunu görmüşler.

Barbara Frederickson ise bir matematikçiyle birlikte bu oranı iş dünyasına uyarlamış. Buna göre işyerlerinin sihirli oranı 3:1. Yani iş ortamındaki bir olumsuz etkileşimi karşı üç olumlu etkileşim gerekiyor. Benim şahsi yorumumla, üç olumlu etkileşim bir olumsuz olayı götürüyor.

Türkmeoğlu durumu şöyle örneklendirmiş: “Sabah servise bindiniz, herkes gülerek “Günaydın” dedi. Skorunuz 1:0. Koşarak masanıza gittiniz, bilgisayarınızı açmak istiyorsunuz ama açılmıyor; gece çalışan temizlik görevlileri tüm kabloları birbirine karıştırmış. Bilgi işlem’i aradınız, “Bekleyin biraz” dediler. 1:1 oldu. Bu arada çayınızı almaya giderken bir iş arkadaşınız yeni saç modelinizin çok yakıştığını söylerse, skor 2:1’dir artık. Gün boyunca inişler ve çıkışlar yaşıyoruz. Ama daha iyi performans için, “Kötülerin yanında iyi şeyler de oluyor” diye kendimizi avutmak yeterli değil. Kötülerin en az 3 katı kadar iyi deneyimler gerekiyor.”
Sihirli Pozitiflik Oranının Web Sitesi 'nden detaylı bilgi alabilir ve kendinizi ücretsiz olarak "TEST" edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder