28 Ekim 2012 Pazar

“KURUMSAL ŞİRKET”İ CÜMLE İÇİNDE KULLANALIM AMA..

İlköğretim yıllarında yeni öğrendiğimiz bir kelimeyi cümle içinde kullanmamız istenirdi. Böylelikle anlamını pekiştirmiş olurduk. Konu “kurumsallaşma” ya da “kurumsal şirket” olunca bunun tersi söz konusu sanki. Yani pek çok insan cümle içerisinde kullanıyor, ama her biri de farklı şeyler kastedebiliyor.


Pek çok aday iş görüşmesinde beklentilerini anlatırken “Kurumsal bir şirkette çalışmak istiyorum” diyor, bazıları için “mevcut işlerinden ayrılma nedeni kurumsal bir firma olmamaları”. Büyük bir şirkette çalışıyorsanız “kurumsal şirkette çalışıyorsun, şanslısın”, pek adı duyulmamışsa “nasıl bir yer orası, kurumsal mı?”

Özetle kurumsal şirket bazıları için cirosu fazla, çalışan sayısı çok, büyük şirket; bazıları için kalite belgelerini almış, iş tanımı belirli olan şirket. Bazılarına göre ne zaman ne noktaya geleceği bellidir kurumsal firmada, bazılarına göre sosyal hakların tamdır, bazılarına göre ise ücretini zamanında alabiliyorsan firman kurumsaldır.

Naçizane benim fikrim; kurumsal firma adı üzerinde “kurum” olarak belli başlı bir tüzel kişiliği olan ve bu kişiliğin altını çalışanlarından, yöneticilerinden dahi bağımsız kendi kurallarıyla, standartlarıyla, vizyonu, misyonu, planlarıyla dolduran şirkettir. Buna göre pozisyonlar, görev tanımları vardır, kişilerin isimleri değişebilir ama işler aynı sistematik yapıda yürür. Elbette sistemli İnsan Kaynakları Süreçlerini, ücretlendirmeyi, kariyer planlamayı, eğitimi vb. de içerir; ama bundan çok daha fazlasıdır.

Bir daha cümle içerisinde kullanmadan önce, gelin ilkokulda yaptığımız gibi önce “kurumsal şirket” ile ne kastettiğimizi tanımlayalım...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder