29 Kasım 2011 Salı

2011’in En Stresli 10 Mesleği

Careercast.com internet sitesinde yayınlanan istatistiğe göre ABD’deki en stresli meslekler sıralanmış. Listenin başında ise yolcu uçağı pilotluğu yer alıyor. Buna göre en stresli 10 meslek şöyle:
1.Yolçu uçağı pilotluğu
2. Halkla İlişkiler yöneticisi
3. Şirket Yöneticiliği(Kıdemli)
4. Foto-muhabirlik
5. Haber Spikeriliği
6. Reklam Ajansı Müşteri Temsilciliği
7. Mimarlık
8. Borsacılık
9. Acil Servis Teknisyenliği
10. Emlak Danışmanlığı

Sıralamalarında kullanılan kriterler ve ayrıntılı bilgi için siteyi inceleyebilirsiniz:
Sitede ayrıca en iyi/en kötü/en az stresli mesleklere ilişkin yapılmış araştırma sonuçları da var. Burada dikkat çeken bir noktada özellikle bazı mesleklerin ülkemizdeki durumuyla söz konusu istatistik sonuçlarının pek uyuşmaması. Sizce Türkiye’deki en stresli meslek hangisi?

2 yorum:

  1. Ben bu sıralamaya pekte katılmıyorum, en azından Türkiye şartlarında:
    Kendi mesleğim diye söylemiyorum ama ülkemizde trafik polisliği en stresli meslekler arasında bence.
    Peki neden trafik polisliği; Diğer meslektaşlarımızı küçümsediğimden değil ama, polisin görevinin en önemli kısmı suç ve suçlulardır. Örneğin asayiş hizmetlerinde çalışan yani karakol, ve diğer şubelerdeki personel. tamam onların da işi zor, ancak suçluyu yakalarsın, yargı karşısına çıkartırsın, suçlu hakim savcı karşısında el pençe divan vaziyettedir. Trafikte ise öyle değil, hakimde sensin, savcıda, poliste. En zor şeydir insanların paralarına müdahale etmek, sanki polis yazdığı o cezayı kendi kesesine atıyormuş gibi ağıza alınmayacak dereceye varan hakaretler işitirsin, fakat duymazdan gelmek zorundasın. Vatandaş ne kadar yüklenirse yüklensin sana, sen gak desen olay olur guk desen olay olur. Ceza yazarsın vatandaşla sinir harbi yaşarsın, bana böyle dedi der şikayet eder, kimse seni anlamadan dinlemeden kendini bir soruşturmanın içinde bulursun. Yada arkası olan biridir ceza yazdığın kişi, yada ne bileyim bir bürokrat, nüfuzlu bir kişi, üst yönetim anandan emdiğin sütü burnundan getirir. Yazmazsan daha kötü, sen bundan ne aldında yazmadın olur, ihraca kadar varan cezalar alırsın. Ne diyeyim a dostlar, dışı sizi içi beni yakar bir meslek işte.
    Fakat yinede tüm bu olumsuzluklara rağmen mesleğimi severek yapabiliyorsam, ceza yazdığım her on kişiden yedi sekiz tanesi ile selamlaşarak ayrılıyorsam, ki öyleyim, ben en iyi psikoloğum demektir.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili adsız yorumcum,

    Yorumlarınızı çok içten biçimde belirtmişsiniz,aklıma Levent Kırca parodileri geldi . Size hak vermemek içten değil, her mesleğin dinamiklerini en iyi o mesleği icra edenler biliyor. Ne diyelim, özellikle Türkiye şartlarında, herkesin işi en zor:
    http://turuncuik.blogspot.com/2012/01/herkesin-isi-en-zor.html

    YanıtlaSil