31 Ocak 2012 Salı

ENGELLİ İSTİHDAMI

Ekmeğin aslanın midesinde olduğu bu günlerde engelli istihdamına daha çok özen gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum.İş Kanunu’na göre belirli sayıda çalışana sahip işverenlerin belirli oranlarda özürlü ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu vardır.
“İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç özürlü, kamu işyerlerinde ise yüzde dört özürlü ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler. Aynı il sınırları içinde birden fazla işyeri bulunan işverenin bu kapsamda çalıştırmakla yükümlü olduğu işçi sayısı, toplam işçi sayısına göre hesaplanır.

Bu kapsamda çalıştırılacak işçi sayısının tespitinde belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan işçiler esas alınır. Kısmi süreli iş sözleşmesine göre çalışanlar, çalışma süreleri dikkate alınarak tam süreli çalışmaya dönüştürülür. Oranın hesaplanmasında yarıma kadar kesirler dikkate alınmaz, yarım ve daha fazla olanlar tama dönüştürülür. İşyerinin işçisi iken sakatlananlara öncelik tanınır”.

Ancak engellilerin eğitim ve geliştirilmesinin uygun işlere yerleştirilebilmeleri için ön koşul olduğu kanısındayım.
Secretcv.com özürlüler vakfının web sitesine sistem entegre etmiş ve firmalar ile engelli adayları buluşturmayı kolaylaştırmak hedeflenmiş. Vakfın internet sitesinden de secret.cv ilanlarını görüntülemek mümkün.

http://www.ozurlulervakfi.org.tr/tr/

Gönül rahatlığıyla Engelsizsiniz diyebileceğimiz günler diliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder